vineri, 16 decembrie 2011

Şi cerul s-a împăienjenit (partea 2)

Am rămas ai nimănui. Suntem singuri şi ne târâm pe pământul mocirlos care aşteaptă să ne înghită, înfometat.

Facem rău ca să ne simţim bine, ardem tot ce avem mai scump ca să ne răcorim, minţim ca să îngropăm adevărul, ucidem ca să trăim, admirăm ca să înjosim, cîştigăm ca să pierdem, avem credinţă ca să ascundem păcatul, suntem prea bătrâni de tineri, suntem orbi pentru a putea vedea, facem război pentru pace, iubim ca să naştem ură, colorăm ca să fie negru, ne drogăm ca să fim lucizi, ne sluţim ca să fim frumoşi, suntem tot mai mulţi pentru a fi tot mai singuri. 

Căutăm orice metodă perversă să nu mai fim oameni. Renegăm această condiţie. Ne credem fiecare nişte dumnezei când, de fapt, suntem fricoşi şi fără putere. Şi ne încăpăţânăm în continuare să nu privim în sus. Cerul se descompune treptat. 

Dar nu ne pasă. 


vineri, 9 decembrie 2011

A.

Cunosc un om. Cunosc mai mulţi, dar omul ăsta e atât de important încât simt că face parte din fiinţa mea. E o parte frumoasă pe care o adrmir de fiecare dată când mă uit în oglinda vieţii.

Şi timpul din nou mă atenţionează. Pe zi ce trece realizez că timpul pe care îl am are dinţi de oţel şi e înfometat. Şi plâng, jelindu-l ca pe un mort. Ştiu că o dată plecat nu va mai fi la fel, nu voi mai putea să îl sun să îi spun că mă simt rău şi vreau doar să stau cu el.Şi el să mă ia în braţe fără să mă întrebe nimic. Pentru că simte ce am şi ce mă doare.

E un copil frumos şi bun care a schimbat multe în lumea mea de când l-am cunoscut. Şi aş vrea să rămânem aici pe veci. Să cântăm împreună aceleaşi cântece, să nu ne placă aceiaşi oameni, să discutăm la nesfârşit aceleaşi lucruri, să îi cer cu sfială o ţigară şi să râdă de mine. Să fim noi. Dar totul e efemer şi nu pot cere asta.

Curând o să fie ziua lui. Nimic din ce aş zice şi aş face simt că nu e de ajuns şi probabil voi sfârşi cumpărându-i un cadou mediocru care nu va reprezenta nimic din ce aş vrea. Şi îmi cer scuze pentru asta.

joi, 8 decembrie 2011

Luptă grea

Stau şi o privesc de câteva minute în şir. Râde şi îl atinge din când pe braţ. El o priveşte cu o aroganţă studiată pentru a o impresiona.

Îi privesc atât de insistent încât mă mir că nu mă observă. Privind-o îmi amintesc cum îmi povestea ore în şir cu suferinţă in voce şi cu ochii în lacrimi despre un om si o iubire pe care atunci o credeam unică şi sinceră. Alt om, nu cel pe care îl are în faţă. De atunci a trecut mult timp şi poate că şi ea a uitat, dar pe mine m-a marcat ca un tatuaj nedorit.

Îmi întorc privirea, mă ridic şi plec. Ies pe uşă şi vântul puternic mă înfioară. Nu sunt hotărâtă în ce direcţie să merg aşa că rătăcesc singură pe străzi. Faptul că e întuneric, frig, noapte şi că sunt singură mă alină puţin. Realzez pentru a suta oară că nu am pe cine să mă bazez că sunt singură şi trebuie să rezist. Sunt propriul meu prieten şi duşman.

Dintotdeauna am dus o luptă cu mine însumi care mă face să simt că trăiesc.

joi, 17 noiembrie 2011

Demon creator

Plouă cu oţel lichid. Picăturile se lovesc cu o aşa violenţă de suprafaţa lacului toxic încât simt durere. Deasupra capului meu doar pot să bănuiesc ce se întâmplă. Îmi privesc picioarele care se pierd în iarba neagră şi panica creşte treptat. Trupul învăluit de o cămaşă lungă, decolorată şi udă îmi e amorţit. Doar vântul îmi dă săruturi îngheţate.

Nu ştiu cât am stat acolo, singură, dar oricum nu avea importanţă. Aş fi putut să îmi ridic privirea, să încerc să mă mişc, să cad in genunchi, să mă rog, să plâng în hohote, dar nu; am rămas în picioare, cu capul plecat, privirea oarbă, ca un trunchi de copac chinuit de furtună.

Brusc se face linişte. Asta mă înspăimântă mai mult decât zgomotul macabru, dar măcar familiar. Ridic încet capul şi o dată cu el şi privirea. Două suviţe de păr ude, lipite de frunte, mă deranjează. Văd pe rând luciul apei, orizontul, cerul. Mă simt neînsemnată şi rece. Nu mai ştiu ce înseamnă timp, dragoste, căldură.

Ce ştiu e că aş vrea să te văd aici, mândru de creaţia ta, să zâmbeşti falnic lumii tale.

luni, 14 noiembrie 2011

Îndoială

Mi-e foarte greu să mint, uneori. Se vede, şi mi-e ciudă pentru că aş vrea să pot spune un lucru neadevărat cu dezinvoltură. Şi ştiu când se întâmplă asta. Atunci când sunt sentimente implicate; nu pot să mă prefac în momentele acelea. Se citeşte uşor îndoiala pe care o am şi nu pot face nimic să schimb asta. Sentimentele se manifestă cu o intensitate mult prea mare pentru nu îmi acapara întregul conştient. De aceea, mă străduiesc să le ţin ascunse. Pentru a nu mă trăda, când defapt nu e nici o trădare. Mi se pare că mă fac să fiu slabă şi vulnerabilă.
Cred că e o fobie...

marți, 1 noiembrie 2011

Încercare nereuşită


În dimineaţa asta mi-am propus sa fac o poveste din cuvintele oamenilor pe langă care treceam. Şi astfel am devenit mai atentă la ce ziceau. Dar aş minţi să spun că am şi reuşit. Şi nu a fost vina mea.

luni, 31 octombrie 2011

Ai încredere sau nu ai

Întotdeauna mi-au plăcut oamenii. Să ii privesc, să îi observ, să îi ascult, să mă facă să râd, să mă şocheze, să mă facă să îmi pun întrebări, să mă fascineze, să mă facă să îi iubesc. Am încredere în ei. Niciodată nu am plecat de la premisa că încrederea se construieşte în timp. La mine e gata construită, se poate doar distruge în timp. 

Iubesc să stau cu cineva, să îmi povestească orice, ce simte, ce îşi doreşte, ce il enervează. Mi se pare fascinant  atunci când o persoană te lasă să ii cunoşti detaliile care nu le poţi ghici. Aşa îmi pot face şi eu introspecţii. 


miercuri, 5 octombrie 2011

Azi am cunoscut un vampir


Stătea singur pe marginea stâncii şi privea cum valurile tăioase şi parcă solide se luptau cu marginea pietroasă a malului. Şi aşa de secole întregi îşi măsurau forţa şi de secole întregi şi el părea că stă acolo încremenit şi nesimţitor ca o bucată de granit. Privea fix cu ochii săi  albastru cobalt fără să dea semne că ar dori să îşi întrerupă periplul imaginar în abisul verde de sub el. Părul blond, dezordonat i se revărsa haotic peste ochi din pricina brizei puternice.  Hainele negre îi dădeau un aer macabru. 

Am stat un timp să îl privesc. Mă fascina vibraţia ce o simţeam venind din direcţia sa. Ştiam că duce cu sine o suferinţă imensă.  Mă apropiam încet convinsă că nu mă va observa. 

“De ce ai venit?  Nu trebuia să o faci”, zise el fără sa se clintească făcându-mă să tresar. În acel moment m-am întors cu gândul să fug cât pot de repede de acolo, dar o pală de vânt puternică mă opreşte în loc. Eram îngrozită. 

„Am venit să îmi iau rămas bun de la suflet. Am impresia că îmi va lipsi” am spus eu cu falsă împăcare cu sine şi cu un umor forţat.

În acel moment el se ridică şi se apropie de mine. Nu aveam curaj să îl privesc in ochi, priveam in lateral spre marea cea verde. Îl simţeam lângă mine, dar nu aveam curajul să îl privesc. Ştiam ca ochii lui vor demasca tot ce simt şi mă vor face să par slabă. 

„Eşti sigură?” continuând să se apropie.

Am păstrat tăcerea continuând să privesc spre mare.

„Şi cu restul ce vei face?”

„Le voi păstra, le voi cânta şi apoi le voi plânge. Măcar atât să rămână la mine”, am spus eu privindu-l pentru prima oară. Simţeam că răceala albastrului din ochii lui îmi curge mie prin vene. Dar şi el părea tulburat.  Dar, ciudat nu se străduia să o ascundă.

„Bine. Dar pleacă acum”.

Fără să simt că mai am ceva de spus mă îndepărtez încet. El rămâne neclintit cu privirea aţintită spre mine. În acea seară am adormit cu speranţa că nu mă voi mai trezi a doua  zi. Dar deschid ochii, văd iar soarele. 

Mă simt nenorocită.

marți, 20 septembrie 2011

Dorinţă

Acum mult timp în urmă cineva mi-a pus o întrebare care părea ingenuă şi întâmplătoare, dar am înţeles ce voia să spună: "Oare unde vom fi noi peste 3 ani? Ne vom aminti de ziua ăsta când am stat aici, noi doi?". Atunci nu am ştiut ce să răspund. Nu eram sigură pe mine, nu ştiam ce se va întâmpla în ziua următoare.

De mult timp mă tot gândesc la ăsta şi nu neapărat în relaţie cu acea persoană care mi-a adresat întrebarea, ci mai mult profunzimea ei. Oare îmi voi mai aminti unele lucruri peste 3 ani chiar dacă nu au fost marcante, dar care m-au făcut fericită? De exemplu ziua asta 20 septembrie 2011? Când am ascultat o piesă pentru prima oară, că am ajuns la pagina 85 din Suferinţele tânărului Werther, când m-am plimbat 2 ore doar pentru că am avut timp?  Sincer aş vrea să îmi revină în minte ca un pansament emoţional.

Scriind la post-ul ăsta realizez că nici acum nu ştiu să răspund la întrebare. Deşi îmi doresc asta.

luni, 12 septembrie 2011

Aici e noapte

Pare că de fiecare dată când clipesc peisajul din jurul meu se schimbă. Oamenii, locurile, culorile, aerul. Totul e "acolo", "dincolo", "departe", "aproape", dar niciodată "aici". Nimic nu e staţionar, totul se mişcă cu o viteză impresionantă. Se mişcă atât de repede că ameţesc şi cad în prăpăstii. Simt că sunt încremenită şi stau şi privesc la vârtejul nebun ce pune stăpânire pe tot. Accept că schimbarea e naturală, deşi mă nelinişteşte. Tot ce aveam ieri azi nu mai e şi ştiu că până mâine ce am se va strica şi va deveni inutil. 

Astea le gândesc stând singură în lumina lunii. Un balcon şi multă noapte dedesubt. De undeva de aproape se aud beat-urile piesei Find Your Love a lui Drake. Zâmbesc.

vineri, 26 august 2011

15 septembrie 2010

Infernul? Tu ai habar ce înseamnă Infern? Cum poţi tu să spui că simţi Infernul?
Aud cum bate. Şi aud cum strigă. De atâta timp aud balada asta sinistră a inimii mele încât începe să îmi placă.

Infern pentru mine ar însemna că durerea să mă urmărească şi atunci când inima mea ar înceta să mai bată.

luni, 22 august 2011

Esenţă

Azi am privit cerul şi mi s-a părut frumos. Mai frumos ca de obicei. Privesc des cerul, dar azi a fost altfel. M-a fascinat imensitatea sa albastră prin crengile unui măceş pitic. Şi l-am privit intens minute în şir şi am simţit că, după un timp, s-a curbat în jurul meu şi m-a lăsat să simt infinitatea; s-a oglindit în mine ca în suprafaţa mării împrumutându-mi pentru puţin culorile sale şi făcându-mă să fiu o bucăţică din el.

Când eram mică îmi imaginam cerul ca pe o pânză pe care se dezvăluie în fiecare moment o altă pictură: un fond albastru cobalt cu forme abstracte albe (cărora de fiecare dată încercam, mental, să le dau o formă), un fond cu nuanţe de gri, un degrade cald de roşu şi violet, un negru adânc cu picuri eleganţi de stele şi tot aşa. Niciodată plictisitor, niciodată sentiment de deja-vu.


sâmbătă, 20 august 2011

S-a întâmplat

Ştiam că va veni şi ziua asta. O doream atât de tare că tremuram de fericire când mă gândeam la ea.
Am pierdut enorm de multe. Ce regret cel mai mult e faptul că, în timp, am dezamăgit cel puţin 2 oameni care puteau însemna ceva pentru mine.








miercuri, 10 august 2011

Declaraţie

Şi stropii de ploaie îmi dansează în  faţa ochilor ca nişte picături de sânge care şi-au pierdut substanţa de atâta  suferinţă. Timpul...vechiul meu duşman. Ne întâlnim din nou într-un moment atât de nepotrivit. Te voi înfrunta, nu mai îmi e chiar aşa frică de acea luptă deşi sunt conştientă cine va iesi învingător.

Suntem pe şoseaua cerului dar la mile distanţă. În timp. De asta îmi era teamă.

Atmosfera e solidă.

Şi totuşi? Cum ai reuşit , o, tu,Timpule, să îmi transformi lacrimile de sânge în picături de ploaie? Atât de transparente, aşa de efemere?

duminică, 7 august 2011

Acolo unde se reculege Vetmia

Îmi privesc pantofii uzaţi în timp ce păşesc pe cărarea uitată de vreme. E o seară rece de noiembrie, dar nu caut vreun loc adăpostit sau călduros, ci cu o plăcere sadică las frigul să concureze cu răceală din sufletul meu. Privirea strivită de greutatea cerului ceţos de toamnă se încăpăţânează să fixeze aceiaşi pantofi atat de familiari afundându-mă tot mai mult în abisul interior.

După o veşnicie de rătăcire prin pădurea inofensivă ce o cunoşteam de o viaţă ajung la casă părăsită şi decrepită pe care ciudat dar nu o văzusem până atunci. O văd ca prin ceaţă cu gândul să o ignor ca pe un străin care m-a smuls violent din întunericul meu interior pentru a-mi cere indicaţii sau pentru un lucru la fel de profan. Era aproape o jignire că îmi furase privirea.


Casa, odată un cămin pentru o familie, acum moartă stătea înaltă şi lugubră în umbra serii.
Ferestrele oarbe de care atârnau rămăşiţe de iederă umedă păreau că plâng, acoperişul ştirb se legăna pe o melodie mută. Zidăria rece purta cicatricile muşcaturillor Timpului necruţător.
Lemnăria emana un miros greu de putred.

Ajung lângă uşă care observ că e prinsă cu o sârmă ruginită şi imediat mă străfulgeră un gând: "Oare de ce cineva ar dori să ţină ferecată o ruină?", dar gândul îmi dispare imediat ca un cerc de fum. Străbat prima încăpere în care singurele piese de mobilier sunt o masă răsturnată şi câteva ţigle sparte şi ajung în o altă cameră mult mai mare ca prima. Nimic nu îmi atrage atenţia în mod special.
Mă uit în jur cu un aer trist: 2 ferestre, un scaun rupt, câteva cărămizi  stivuite într-un colţ, o baltă noroiasa în mijloc şi o uşiţă de vreun metru jumătate în stânga mea. Nu mă presează curiozitatea dar voiam să explorez toate ungherele acestei rămăşiţe a uitării. Mă aplec să deschid uşiţa, dar observ că nu are încuietoare. O împing fără prea multă ostenire şi uşiţa cade la pământ cu o bufnitură surdă. M-a cuprins o părere de rău la gândul că am distrus şi ultimul lucru uitat acolo de paragină. Sfredelesc intrunericul şi privirea îmi cade pe un cufăr vechi. Parcă nu mă impresionează vederea lui. Dar gândul de la intrare îmi revine din nou "Poate acesta e motivul pentru care era pusă încuietoarea aceea <teribilă>". Mă duc lângă el, mă aşez într-un genunchi şi simt lemnul rece sub degete. Ridic capacul şi zăresc o poză în interior. O privesc câteva clipe până desluşesc ce înfăţişează. Apoi toţi demonii mă cuprind, mâinile îmi devin slabe, îmi alunecă capacul cutiei care în cădere se crapă.
Ies alergând din casă, caut disperată cărarea şi o urmez în grabă, îndepărtându-mă.



După o vreme când simt că devin amorţită îmi adun toate puterile şi mă opresc. Privesc peste umăr ruină din pădure. Aceleaşi sentimente îmi revin iar şi iar dar nu mai vreau, nu mai pot, mă sfârşesc.
Negura mă înghite şi mă învăluie cu mătasea sa rece şi udă.

miercuri, 6 iulie 2011

Cum sa joci Counter-Strike

Intri pe un server, cu nume ciudat de obicei. (Dădusem la un moment dat de un server numit Nazi Germany cu un administrator de 12 ani).

După asta eşti luat la întrebări de jucătorii mai vechi (nu neapărat mai buni) "cine eşti?, băiat sau fată?, de unde?", întreaga istorie a neamului tău. Dacă faci cumva pe inabordabilul iei kick sau ban depinde de cât de nervos e adminul. Dacă totuşi eşti lăsat "din milă" să joci eşti insultat din toate directiille, iar remarca "n00b" e omniprezentă. 


Ca să înţelegi ceva din chat trebuie să ai şcoli înalte de 1337 5p34k. Ce o fi însemnând nu pot să spun exact. E ceva limbaj codat cică, Elite Speak. Are un iz de analfabetism pur, dar asta e ideea cred.
Apoi eşti “omorât” în timp ce încerci să descifrezi mesajele venite de la coechipierii tăi. Dar îţi dai seama, cu ciudă, că erau de fapt informaţii de la vreun idiot despre poziţia inamicului:"enemee ah3d, go ruuf". 
 
Să nu vorbim că de îndrăzneşti să stai în loc 10 secunde eşti numit "camper" sau primeşti înjurături din toate direcţiile pentru că nu ai voie să pândeşti.
Şi dacă foloseşti AWP-ul eşti pânditor.

Nu mai amintim faptul că dacă eşti bun clar eşti trişor, codat şi bineînţeles ţi se serveşte garnitură de înjurături "ieşi fmm de n00b cu coadele tale cu tot", "bă ieşi în mm" şi tot aşa la nesfârşit. Iar informaţiile cum că ai fi codat vin de la vreun player mort în primele 5 secunde de joc care supraveghează. (playerul mort -spectator-:" ba admine, dal afara pe x ca joaca cu coduri lam vazut io").

Distracţia cea mai mare e când se mai folosesc microfoane. Atunci să te ţii bine de ce apuci pentru că un tsunami de înjurături o să îţi inunde urechile. Unii pot înjura 2 ore fără să se repete, asa de distractie. Asta da performanţă.

În concluzie, mulţi frustraţi se adună pe tot felul de servere să joace CS unde au libertatea să înjure fără oprire, să jignească ascunşi sub nick-uri tembele care le oferă protecţie. Daduse la un moment dat cineva pe un site o defintie acestui joc:”Counter-Strike e un shooter tactic, un mod al jocului Half-Life, care dă dependenţă similară cu a cocainei tocilarilor de inteligenţă medie.”



P.S: Nu contest calitatea celor ce joacă în ligile profesioniste sau a clanurilor.

marți, 28 iunie 2011

Frica de monstrul numit Timp

Vrea din nou să îşi smulgă suferinţa ce o simte conştientă  că nu va reuşi. E mult prea mare şi deja s-a format o cicatrice permanentă care la cea mai mică tulburare se transformă într-o rană agonizantă. 
Se gândeşte la timp. Nu îi vine să creadă, încremeneşte. O privesc ca pe un muribund care delirează în zorii morţii.
" Nu vreau, duceţi-mă înapoi, spuneţi-mi că visez, că am murit, că totul e o glumă, spuneţi-mi orice dar nu mă lăsaţi aşa. Vă rog!" şopteşte ea. " Nu va mai fi la fel niciodată, aşa-i?" spune în timp ce caută o sclipire de sentiment în ochii mei. Simt cum îi moare fiecare celulă de parcă aş fi conectată la emoţiile ei dar rămân împietrită. Fericirea nu mai are însemnătate pentru ea deoarece umbrele planează asupra ei. Nici măcar în vis
fericirea nu era perfectă pentru că mintea renega toate aceste năluciri chiar dacă erau reverii nevinovate. Ştiu că ceea ce simte e real şi neschimbat de monstrul ce o chinuie, dar e sfârşitul. De fapt nu e şi nici nu va fi.

Din nou Timpul.

luni, 27 iunie 2011

Pururi tânăr, înfăşurat în pixeli

"Am fost într-o vreme, pe când viaţa începuse să mi se pară atât de cenuşie încât nu mai merita trăită, un maniac al jocurilor pe computer.Timp de vreun an de zile am avut nevoie de doză zilnică de virtualitate: îmi făceam toate treburile pe fugă, renunţasem la mâncare şi la somn şi îmi tremurau mâinile după claviatură şi mouse (...).
Pe lângă multe alte efecte de adâncă alienare, jocurile de strategie şi acţiune mi-au schimbat, în acea vreme nu tocmai îndepărtată şi nici cu desăvârşire încheiată, însăşi ideea despre om, despre trup, despre felul cum arată şi funcţionează bucată asta complicată de materie care ascultă - partial- de voinţa noastră.
Dar ceea ce deosebeşte esenţial vieţile noastre virtuale de cele reale este miraculoasa şi binecuvântata putere de a da Save.
Înainte de orice confruntare decisivă salvez. Dacă pierd, dau timpul înapoi de unde am salvat şi îmi repar greşeala. Altfel, rareori aş putea încheia un joc.
Dacă, vreodată , aş fi consultat de autorul jocului în care trăim cu toţii şi aş putea să sugerez o singură îmbunătăţire, asta aş îndrăzni să cer:" Doamne, dă-ne, măcar de câteva ori în viaţă, puterea de a folosi comanda Save, de a şterge remuşcarea, suferinţa, răul provoat altora, de a repara ireparabilul [...]".

Mircea Cărtărescu                                                                             

joi, 21 aprilie 2011

Somnul de 1000 de ani


Imi ridic privirea. Nichel si metal greu pe cerul obosit; ma astept ca in orice moment sa ma striveasca ca o placa funerara groasa. Gandesc: orice suflet ratacit care s-ar elibera pentru a se ridica la lumina ar fi impiedicat brutal si aruncat in genune. 

Imi cobor privirea incet si cu miscari ezitante ma plimb prin curtea fatala si atat de cunoscuta mie. Peste tot monumente paraginite care imi amintesc de motivul prezentei mele acolo. Iarba crescuta se impletea in jurul pietrelor dizolvate de timp. Le ating si franturi din trecut imi revin in minte ca un soc electric dureros. Dar scutul de gheata atenueaza orice tresarire.  Fara suflet, spiritul meu e amortit si rece.

Deja nu ma mai deranjeaza, nu mai tip disperat, nu ma mai mistui cum faceam demult. 

Traiesc mecanic.

Fara lumina, fara voce, fara gand. Sufletul mi-a ars, fumul s-a imprastiat si nu l-am mai putut aduna.

sâmbătă, 16 aprilie 2011

A strans in palma Universul si l-a strivit

Sufletul batran in materia tanara si-a inceput inevitabilul conflict mistuitor. Detestata constructie fizica, atat de mult luata in deradere de el insusi, ii contrasta cu pretuirea pe care o dobandea spiritul vast de istorie. Si macina nefericita gazda, devorata din adancul sau de un monstru imun la inconstienta. Nu are leac. E ceva din alta lume, un flagel fatal care nu are alta finalitate decat alienarea, nebunia.

Astfel isi construieste el propria dimensiune geniala, dar anormala de modelul clasic de realitate umana. Incearca sa se adapteze, sa creeze o atmosfera respirabila, dar se simte ca si cum am vrea sa cuprinda tot cosmosul intr-un borcan.

E atat de grandios incat el e de fapt definitia a tot ce exista si a tot ce nu exista inca. Si o stie. Dar atunci cum sa traiasca un organism complex doar printr-o singura celula?

E inimaginabil.